Thorvald Strömberg – skärgårdens son


Omslag Thorvald Strömberg - skärgårdens son

Paddlaren Thorvald Strömberg har gått till historien som en av de största finländska idrottsmännen genom tiderna, med OS-guld på 10 000 m i Helsingfors 1952, VM-guld både 1950 och 1958 samt därtill ett antal nordiska och ett drygt trettiotal finländska mästerskap i bagaget.

Thorvald Strömberg, född 1931, var en son av skärgården, en produkt av det hårda fiskarlivet i en karg skärgårdsmiljö, där vardagen var en kamp med mäktiga naturkrafter. Thorvald växte upp hos sina morföräldrar på Kalvön utanför Lappvik och byggde tack vare hårt arbete och långa fiskefärder i roddbåt från tidiga år upp en järnhård fysik. Efter vinterkriget måste familjen i all hast lämna sitt hem, som kom innanför den sovjetiska Hangöbasens område, och fick en ny fristad på Älgö. Där byggde de upp skärgårdshemmanet Rödjan, som idag är centrum för nationalparken i Ekenäs skärgård.

Första gången satt Thorvald i en tävlingskanot sommaren 1947 och det var succé direkt. Till OS i London ansågs han för ung för att få åka. Men 1950 fick han åka på sin första utlandsresa och delta i VM i Köpenhamn, där han utklassade världseliten och paddlade hem ett sensationellt världsmästerskap. Två år senare kröntes hans karriär då han i OS på hemmaplan i Helsingfors segrade på 10 000 meter och kom tvåa på 1000 meter, och blev något av en nationalhjälte på kuppen.

Men Thorvalds karriär innehöll också kriser och personliga motgångar. Framgångar har sina baksidor, jantelagen i hemstaden gjorde sig påmind och efter OS i Melbourne 1956 fick Thorvald löpa gatlopp i pressen. Han kom igen och fortsatte idrottskarriären in på 1960-talet, då han istället gick in för sin yrkeskarriär. Men paddlingen lämnade han aldrig. Thorvald Strömberg avled den 9 december 2010.

I den 160-sidiga, rikt illustrerade, biografin Thorvald Strömberg – skärgårdens son tecknar Sture Lindholm upp ett fascinerande porträtt av en karismatisk, egensinnig och på alla sätt stor personlighet. Författaren hann göra flera långa intervjuer med Thorvald innan han gick bort, och utnyttjar också ett digert skrivet källmateria. Boken skildrar ingående Thorvalds hårda uppväxt och fantastiska idrottskarriär, men går också in på de motgångar – och skandaler – som karriären förde med sig.

Thorvald Strömberg – skärgårdens son är ändå inte enbart idrotts- och personhistoria, utan också i hög grad ren västnyländsk skärgårdshistoria. Boken ger en unik presentation av det hårda skärgårdslivet förr i tiden, en kultur och livsstil som numera är försvunnen och ersatts av semesterfirande sommargäster.