SIGURDS SAGA


Berättelsen om den västnyländska Sigurdskårens kamp våren 1918

Omslag Sigurds saga

När inbördeskriget bröt ut i januari 1918 samlades drygt 500 borgerligt sinnade ungdomar på Sigurds gård i Kyrkslätt för att dels försvara hembygden mot den hotande anarki, dels för att kanske försöka ta sig norrut till Mannerheims trupper. Sigurdskåren besegrades efter våldsamma strider i slutet av februari och de flesta av kårens medlemmar satt sedan som de rödas fångar internerade på svenska reallycéet i Helsingfors ända tills de fritogs av tyska trupper den 13 april.

Sjundeåbon Henrik Lindeberg (1893-1961), husbonde på Sjundby gård, skrev under fångenskapen ner sina upplevelser i en liten svart skrivbok som han döpte till Sigurds saga, och ritade med stor skicklighet av både vapenbörder och stridsplatser. Hans berättelse är ett enastående samtida dokument om hur en grupp helt vanliga unga finlandssvenskar tar till vapen och organiserar sig militärt för att försvara den lagliga ordningen i hemtrakten.

Lindebergs oavkortade anteckningar från 1918 publiceras nu för första gången, kommenterade och kompletterade med texter av Sture Lindholm. Boken ingår också i serien Skrifter utgivna av Hembygdens vänner i Sjundeå r.f. 144 sidor i fyrfärg. Inbunden med hårda pärmar.

Layout: Christel Westerlund

Första upplagan 2008. Nytryck oktober 2017, nu med index över personer och platser.