Knipan – 100 år av finlandssvensk restaurangkultur


Omslag Knipan

Restaurang Knipan i Ekenäs, byggd på pålar ute i vattnet, är en idag hundraårig finlandssvensk kulturklenod. Här har ryska generalguvernörer och officerare, kungar och presidenter, nybakade studenter och törstiga västnylänningar njutit av maten, stämningen och solnedgången över Stadsfjärden. Hit har ekenäsborna kommit för att fira livets högtidsstunder och här har man i ett helt sekel traditionsenligt mött våren den 1 maj.

Sture Lindholms digra 100-års historik skildrar inte bara Knipans mångskiftade öden som restaurang utan innehåller också en stor dos västnyländsk kulturhistoria. Läs bl.a. om:

  • varför Knipan byggdes ute i vattnet – den sanna versionen
  • matkultur och festfirande förr i tiden, brännvinshantering och förbudslagstider
  • den ödesdigra branden midsommaraftonen 1951
  • varför de tama idarna försvann
  • Knipan som nöjespalats i slutet av 1970-talet

120 sidor, fyrfärgstryck, häftad.